Video embed

Xara 3d

duminică, 30 august 2015

Femeia care vede feţe de dragoni - prosopometamorphopsia

Femeia care se uită la fețele oamenilor și vede... dragoni

În luna iulie 2011, o femeie s-a prezentat la o clinică de psihiatrie din Olanda raportând ceva cu adevărat bizar : întreaga sa viață ea a văzut fețele multor oameni schimbându-se în fețe ca de dragon - o halucinație care a avut loc de mai multe ori pe zi.
"Ea putea percepe și recunoaște fețele reale, dar după câteva minute ele se făceau negre, creșteau în lungime,cu urechi ascuțite și un bot proeminent, și afișau o piele reptiloidă și ochi mari în galben luminos, verde, albastru, sau roșu" - a scris echipa de cercetare în "The Lancet".
"Ea a văzut fețe-dragon similare plutind spre ea de mai multe ori pe zi, dinspre pereți, prize electrice, sau ecranul computerului, atât în prezența cât și în absența unor modele de feţe, și pe timp de noapte a văzut multe fețe de tip dragon în întuneric."
În vârstă de 52 de ani, suferea de ceea ce este cunoscut sub numele prosopometamorphopsia - o tulburare psihiatrică în care feţele apar distorsionate.
Cercetătorii nu au putut să-şi seama care a fost cauza care a produs asta.
Au efectuat o serie de diferite scanări ale creierului, inclusiv RMN, electroencefalograma (EEG), și examinările neurologice, precum şi analize de sânge.
Toate au fost normale. 

 
"Vedem cu ochii, dar vedem cu creierul, de asemenea," a spus bine-cunoscutul neurolog britanic Oliver Sacks, într-o conferinţă TED (vezi mai jos conferinţa).
Sacks, care a făcut parte din echipa de cercetare în cazul femeii, avea o tulburare de recunoaștere a feței el însuși, în care el nu procesa formele care compun chipul unei persoane ca o faţă.
Cercetătorii sunt nelămuriţi cu privire la ceea ce cauzează prosopometamorphopsia, dar poate fi indusă prin administrarea de medicamente halucinogene, precum şi de accidente vasculare cerebrale și tumori, care afectează anumite zone ale creierului.
O astfel de zonă este considerată a fi girusul fusiform, care este parte a creierului nostru asociată cu recunoașterea feței.
Girusul fusiform este situat în cortexul occipitotemporal ventral, și deteriorarea sa poate face pe oameni să halucineze sau să fie inacapabili de a recunoaște feţe.
Halucinațiile acestei femei sunt deosebit de rare, fiind atât de specifice.
După multe încercări şi erori, medicii săi au constatat că un medicament anti-demență numit rivastigmină, a învins dragonii, în mare parte.
Rivastigmina ajută organismul uman să sintetizeze neurotransmiţătorul acetilcolină, care este implicat în învăţare şi memorie.
Este eficient în a ajuta pacienţii cu Alzheimer în debut precoce, să recunoască pe cei dragi lor, și a ajutat privind recunoaștere fețelor de către această doamnă, de asemenea.
Înainte de tratament, ea a fost incapabilă de a-şi păstra un loc de muncă, deoarece halucinațiile ei au interferat cu interacțiunile ei sociale.
Acum, prin munca lui Sacks și a colegilor săi, ea a obţinut un loc de muncă stabil pentru ultimii trei ani, și colegii săi spun că situaţia sa s-a îmbunătăţit considerabil...


Conferinţa TED despre halucinaţii, a lui Oliver Sacks - foarte interesantă, publicată pe blogul meu Loveblog4all - dă click mai jos :

Love Blog 4 All Oliver Sacks: Ce ne dezvăluie halucinaţia despre minţile noastre Conferinţă TED

Neurologul şi autorul Oliver Sacks ne atrage atenţia asupra sindromului Charles Bonnet - atunci când persoanele cu deficienţe de vedere trăiesc experienţa halucinaţiei lucide. El descrie experienţele pacienţilor săi în detalii calde şi ne călăuzeşte prin lumea biologiei acestui fenomen sub-raportat.


Sursa : http://www.sciencealert.com/the-woman-who-looked-at-faces-and-saw-dragons?utm_source=Article&utm_medium=Website&utm_campaign=InArticleReadMore
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2961690-1/abstract

Dacă ai parcurs amândouă articolele, probabil că ţi s-a părut subiectul lor interesant.
Dar, dacă nu ai cunoştinţe de ordin medical şi psihologie, ai putea fi destul d confuz acum.
Eşti, sau nu eşti confuz acum, privind prezentările de mai sus ? 
În mod normal ar trebui să fii, deoarece nu ai un MODEL DE INTERPRETARE ADECVAT al informaţiilor prezentate.
Ai luat la cunoştinţă nişte informaţii, dar nu le poţi interpreta adecvat, nu le poţi integra eficient în sistemul tău de credinţe şi convingeri personal.
Pentru verificare, pune-ţi următoarea întrebare : "Ce am înţeles din articolele de mai sus ?"
Şi, în continuare, întreabă-te cu ce te ajută informaţiile de mai sus, în mod personal.
Ce concluzii ai putut să tragi, ce învăţături...
Acum poate devine mai evident pentru tine în ce măsură eşti sau nu confuz, când este vorba de a analiza ceea ce ai ASIMILAT.
Nu este de ajuns să IEI LA CUNOŞTINŢĂ ceva, dacă NU POŢI INTERPRETA CORECT informaţiile de care ai luat cunoştinţă.
Pentru a te sprijini puţin în demersul tău de a te LĂMURI, îţi voi oferi în continuare câteva idei de care ai putea ţine seama : 
În primul rând, există o diferenţă între ILUZII şi HALUCINAŢII. 
Iluzia şi halucinaţia nu sunt acelaşi lucru, ci reprezintă fenomene pihice diferite, deşi au o bază esenţială comună.
Din păcate, DEX-ul face confuzie evidentă între iluzie şi halucinaţie, mărind confuzia celor ce se raportează la aceste definiţii de dicţionar.
Iluzia reprezintă o percepție eronată, deformată, distorsionată, a unui stimul, determinată de legile de formare a percepțiilor sau de anumite stări psihice specifice. 
În iluzie există un stimul real, obiectiv, perceput, însă el este perceput în mod eronat, deformat, distorsionat.
Halucinaţia reprezintă o percepţie eronată a unui obiect sau a unui fenomen, în sensul că stimulul perceput nu există în realitate.
Deci, ca exemplu, dacă te uiţi de la distanţă la o pară, şi ţi se pare că vezi un măr, atunci este vorba de o iluzie perceptivă. Tu vezi para, ea există în realitate în mod obiectiv, dar tu o percepi distorsionat ca măr, din cauza distanţei, a poziţiei sale, deoarece poţi să nu vezi partea alungită din poziţia din care priveşti şi vezi ceva rotund, etc. 
Deci interpretarea a ceea ce percepi este greşită, şi tu poţi fi convins că vezi bine, totuşi.
Dar, dacă vezi un măr undeva unde nu există nimic asemănător cu un măr, nici ca şi formă, nici ca şi culoare, nici ca şi conţinut, atunci tu ai o halucinaţie, nu o iluzie, deoarece percepi ceva ce nu există acolo în realitate. 
Şi, în acest caz, întrebarea care se pune este : există şi în acest o interpretare greşită, undeva, sau este vorba de cu totul alt fenomen ?
Privind iluziile, există în mod normal o serie de iluzii considerate "normale", ce apar datorită capacităţii limitate a fiecărui analizator de a oferi o imagine perfectă a realităţii. 
Nici un analizator nu este perfect, deci fiecare are anumite imperfecţiuni, anumite limite funcţionale.
Deci, iluzii "normale" ai aproape zilnic, şi asta nu este deranjant, căci ele nu îţi afectează viaţa negativ decât într-o foarte mică măsură, nesemnificativă.
Dar, în cazul halucinaţiilor, problema se schimbă. 
Din punct de vedere medical, trebuie să existe o tulburare funcţională, o dereglare fiziologică, la nivelul analizatorului care a produs halucinaţia. 
Prezenţa halucinaţiei indică o anormalitate, spre deosebire de cea a iluziilor "normale".
Nu există halucinaţii normale, căci halucinaţia indică existenţa unei anormalităţi la nivelul funcţionării organismului omenesc.
Chiar halucinaţiile prezentate de Oliver Sacks mai sus, nu pot fi considerate normale, deoarece ele indică existenţa unei anormalităţi (disfuncţii, tulburări) prezente la nivelul analizatorului optic. 
Cred că ai reţinut faptul că doar oamenii cu tulburări de vedere au astfel de halucinaţii ca cele descrise de Sacks.
Acum, revenind la doamna care vede figuri de dragoni : ea prezintă atât atât iluzii cât şi halucinaţii, căci ea vede cum figurile oamenilor se transformă în figuri de dragoni, dar vede şi figuri de dragoni (în spaţiu, în mediul său înconjurător) acolo unde nu există nici o figură sau ceva asemănător cu o figură, care ar putea să prezinte distorsionări, deformări. 
Deci, din punct de vedere funcţional, halucinaţiile reprezintă ceva mult mai neplăcut decât iluziile, deoarece ele induc un sentiment de nesiguranţă privind adaptatea ta la realitatea înconjurătoare.
Halucinaţiile dau impresia pierderii controlului asupra realităţii în mod mult mai acut decât iluziile.
În iluzie ştii că ceva ESTE acolo, dar că îl percepi eronat, însă în halucinaţii pur şi simplu poţi să nu-ţi mai dai seama ce este real şi ce este imaginar, ireal, căci halucinaţiile, în general, se suprapun atât de bine peste imaginea realităţii încât nu poţi deosebi realul de imaginar. 
În plus, în halucinaţii ÎNTREAGA REALITATE POATE SĂ SE SCHIMBE, deci te poţi RUPE COMPLET DE REALITATE, percepând o realitate ireală, virtuală, o altă lume, care o face să dispară pe cea terestră, în care organismul tău omenesc există şi îşi desfăşoară existenţa.

Acum hai să abordăm problematica asta din alt punct de vedere, mai... spiritual, ca să zic aşa, mai... parapsihologic, căci abordări medicale şi psihologice găseşti destule, dacă dai o căutare pe google.
Hai să nu mai privim problema din punct de vedere patologic, ci din alt punct de vedere : cel al pătrunderii CONŞTIENTE în lumea iluziilor şi halucinaţiilor. 
Eşti un om normal, probabil, sau cel puţin aşa te consideri, nu ? :)
Probabil că în jur de 99% dintre cititorii acestor rânduri sunt sau se consideră "normali" din punct de vedere psihic.
Ce crezi, deci, tu, poţi experimenta iluzii şi halucinaţii, în mod "normal", controlat, conştient ? 
Asta-i... întrebarea ! :)   
Sau crezi că doar oamenii "bolnavi" pot avea iluzii şi halucinaţii ? 
Vrei să vezi cât de mică este graniţa dintre... normal şi patologic, dintre normal şi paranormal, dintre psihologie şi parapsihologie, dintre real şi... ireal ? 
Ai curaj să atingi această graniţă, să arunci o privire... dincolo ? :) 
Dacă nu ai, dacă te domină teama, frica, atunci ar fi mai bine să nici să nu încerci, deoarece monştri produşi de somnul raţiunii tale te vor... devora, psihic, de viu... :)
Dacă ai curaj, atunic citeşte în continuare.
Trecerea controlată se face controlând mental ceea ce experimentezi. 
Dacă ai probleme privind controlul mental şi al trăirilor tale emoţionale- sufleteşti, atunci îţi recomand să te opreşti aici, şi să schimbi articolul acum.
La fel, dacă ai fost diagnosticat vreodată cu tulburări mentale şi /sau afective, nu continua fără avizul psihologului tău. 
OK. dacă continui, o faci pe răspunderea ta, în întregime.
Oricum, îţi voi da doar un exerciţiu mai simplu, mai uşor, pe care îl poţi efectua gradat, şi la care poţi reniunţa oricând vrei, când începi să te simţi inconfortabil, neplăcut. 
Citeşete acum cu atenţie : ca să intri conştient şi controlat într-o.... halucinaţie, într-o "lume imaginară", o lume "ireală", o altă dimensiune a... conştiinţei, o poţi face treptat, gradual, pas cu pas, controlând mereu experienţa, ca un antrenament de dezvoltare personală. 
Deci, te poţi folosi de iluzii pentru a intra în lumea halucinaţiilor, treptat controlat. 
Dar, nu uita : dacă îţi pierzi controlul, asta se va chema "patologie psihică", deoarece a pierde controlul conştient ţine de latura patologică a problemei.  
Deci, când simţi că începi să pierzi controlul, trebuie să ieşi din experienţă, să o întrerupi, revenind complet la realitate.   
Imaginează-ţi viaţa femeii care nu putea controla apariţia feţelor de dragoni, şi nu risca să ajungi şi tu ca ea, sau mai rău.
Exerciţiul prezentat este deci simplu, şi este prezent în diversele lui forme variate, pe internet, deci nu este un secret sau ceva periculos, pentru un om sănătos psihic. 
Eu însumi am practicat acest exerciţiu, şi pot să spun că nu este periculos pentru cei sănătoşi mental, şi că mai nebun ca mine probabil nu vei deveni, dar ia-ţi totuşi toate măsurile de protecţie. :) 
Acesta este exerciţiul : poziţionează-te în faţa unei oglinzi cât mai mari, preferabil în poziţie şezândă (să nu cazi cumva din picioare dacă te simţi ameţit sau... altcumva) , şi nu mai departe de 1 metru de oglindă.
Poziţia ideală pentru tine o vei descoperi singur, apropiindu-te şi depărtându-te uşor de oglindă.
Oglinda trebuie să poată cuprinde întreg capul tău, plus o zonă din jurul său.
După ce te-ai instalat cât mai confortabil, priveşte într-un punct fix situat pe fruntea ta, la mijloc, între sprîncene, în mijlocul frunţii tale. 
Nu mişca deloc privirea, ci menţine-o fixată în acel punct.
Dacă ţi-e greu, fă-ţi cu un pix sau un marcher un mic punct în centru frunţii, pentru a-l putea fixa cu privirea.
Nu privi în ochii tăi, căci asta îţi va provoca tensiune, durere de cap ! 
Priveşte doar punctul, şi încearcă să clipeşti cât mai rar, şi să nu mişti deloc privirea din acel punct.
În scurt timp, de ordinul minutelor, iluziile îşi vor face apariţia, cu condiţia de a nu mişca deloc privirea din punctul fixat. 
Când o mişti, efectul dispare. 
Efectul se menţine doar dacă menţii privirea imobilă, complet nemişcată.
Iluziile vor debuta prin deformarea - distorsionarea chipului tău, din ce în ce mai mult, mai tare.
Efectul de deformare te va putea speria, te va putea impresiona neplăcut.
Dar asta ai şi vrut să experimentezi : graniţele, limitele, şi să priveşti dincolo de... "normalitate", nu-i aşa ?
Te poţi opri şi poţi relua, continua, când te simţi pregătit. 
Dar nu exagera, nu forţa, ci antrenează-te progresiv, căci este mai bine, mai sigur, aşa, pentru tine. 
Când consideri că ai experimentat destul, că te-ai lămurit, poţi abandona acest exerciţiu, căci nu recomand continuarea lui, dacă nu ai nici o pregătire spirituală de specialitate, şi aici mă refer la practică, la practica Yoga sau a vreunui alt sistem de dezvoltare spirituală. 
La ce te va conduce acest exerciţiu : la intrarea progresivă în alte "lumi", alte dimnesiuni ale conştiinţei, căci, după un anumit timp, şi chipul şi întreaga imagine reflectată de oglindă va dispărea, şi vei vedea cu totul altceva, o "altă lume", o altă "realitate".
Va debuta, repet, prin transformări tot mai mari a chipului tău, vei putea vedea chipuri de alţi oameni, de sex opus chiar, chipuri de animale, de fiinţe fantastice, chipuri cu bărbi, chipuri cu chelie, etc. 
Unele transformări pot fi foarte.... groteşti, dar trebuie să înţelegi faptul că toate transformările au legătură cu tine şi cu mintea ta, cât şi cu trăirile tale sufleteşti. 
de exemplu, dacă te va cuprinde teama, chipurile pot să se transforme în chipuri ce-ţi vor inspira teamă, chipuri urâte, deoarece ceea ce vezi şi ceea ce simţi se află într-o legătură condiţională reciprocă, cu dublu sens, fiind în rezonanţă şi oglindindu-se reciproc... 
Care este rolul principal al acestui exerciţiu : de a conştientiza TU faptul că graniţele normalului şi anormalului, a sănătăţii psihice şi patologiei, sunt foarte subţiri, şi că, de fapt, cele două domenii se întrepătrund, în astfel de mod încât, atunci când vei efectua exerciţiul, la un moment dat nu vei mai putea spune cu certitudine ce este normal şi ce este anormal, dacă eşti sănătos psihic sau... ba :) 
Deşi te consideri sănătos psihic, astfel te vei convinge de faptul că şi oamenii sănătoşi pot experimenta iluzii şi halucinaţii.
Această convingere ar trebui să o dobândească şi mulţi psihologi şi psihiatri, care nu au experimentat niciodată aşa ceva, şi nu cred că este posibil, tocmai din cauza lipsei lor de... experienţă... :) 
Astfel vei dobândi şi un nou nivel de înţelegere privind bolnavii psihici, tulburările mentale, ceea ce va contribui în mod pozitiv la dezvoltarea ta, în continuare.
Citeşte şi aici, despre un studiu privind un experiment asemănător cu cel propus de mine mai sus :
http://www.descopera.ro/dnews/14689740-lucrurile-infioratoare-care-ti-se-intampla-daca-privesti-10-minute-in-ochi-pe-cineva-experimentul-pe-care-nu-ar-trebui-sa-il-faci-niciodata
Sursa : http://www.sciencealert.com/staring-into-someone-s-eyes-for-10-minutes-induces-an-altered-state-of-consciousness   
"The results recall what Caputo found back in 2010 when he performed a similar experiment with 50 volunteers staring at themselves in a mirror for 10 minutes. 
The paper, entitled Strange-Face-in-the-Mirror Illusion, reports that after less than a minute, the volunteers started seeing what Caputo describes as the "strange-face illusion".
"The participants' descriptions included huge deformations of their own faces; seeing the faces of alive or deceased parents; archetypal faces such as an old woman, child or the portrait of an ancestor; animal faces such as a cat, pig or lion; and even fantastical and monstrous beings," 
 Susana Martinez-Conde and Stephen L. Macknik write for Scientific American. : "All 50 participants reported feelings of ‘otherness' when confronted with a face that seemed suddenly unfamiliar. 
Some felt powerful emotions."
Traducere : 
"Rezultatele amintesc de ceea ce Caputo a constatat în 2010, când a efectuat un experiment asemănător cu 50 de voluntari care au privit la ei înșiși într-o oglindă timp de 10 minute. 
 Lucrarea, intitulată "Iluzia feţei străine în oglindă", arată că, după mai puțin de un minut, voluntarii au început să vadă ceea ce Caputo a descris ca "iluzia feţei străine" . 
"Descrierea participanților a inclus deformări mari ale propriile lor chipuri, vederea fețele părinților în viață sau decedaţi; fețe arhetipale, cum ar fi o femeie în vârstă, copil sau portretul unei strămoș ; fețe de animale cum ar fi o pisică, porc sau leu, și chiar fiinţe fantastice și monstruoase."
 Susana Martinez - Conde și Stephen L. Macknik au scris pentru Scientific American  : 
"Toţi cei 50 de participanţi au raportat sentimentul de "a fi altul", atunci când s-au confruntat cu o faţă care le-a devenit dintr-o dată nefamiliară.
Unii au simţit emoții puternice. "



Mai multe informaţii şi detalii, în alte articole...
Ţine legătura... 


CĂRŢI SPIRITUALITATE, EZOTERISM, PARANORMAL, PARAPSIHOLOGIE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html



De AICI POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde


Dacă ţi-a plăcut:
- dă un Like şi o Distribuire ( pe PC latura din stânga a monitorului şi sub fiecare articol, pe dispozitivele mobile în partea de jos a ecranului - 2 săgeţi de apăsat pt Urmărire (Follow) şi Partajare / Distribuire, şi sub fiecare articol )
- pe PC apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks). 
- abonează-te prin email, prin serviciul FeedBurner la acest blog aici : http://feeds.feedburner.com/Kato-ParapsihologieExtrasenzorial  
Abonează-te la postările noi ale blogurilor mele prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Subscribe to Spirit by Email
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen în căsuţa de "Căutare", sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) :  http://youtube.com/user/katonanico
Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. Accesează acest link pt oferta completă de magazine unde găseşti tot ce vrei : https://www.facebook.com/notes/806471976063412/ Mulţumesc !

Aici ai linkul lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Loveblog4all" la un click distanţă - peste 500 articole ! : 
http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html





Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu