Video embed

Xara 3d

vineri, 7 august 2015

David Eagleman: Putem să ne creăm noi simțuri ?

David Eagleman: Putem să ne creăm noi simțuri ?
Conferinţă TED 


Filmed March 2015 at TED2015 
https://www.ted.com/talks/david_eagleman_can_we_create_new_senses_for_humans?language=ro


Omul percepe mai puțin de a 10-a milionime de milion din spectrul luminos. 
„Percepem realitatea”... spune neurologul David Eagleman, „constrânși de biologia noastră”. 
El vrea să schimbe asta. 
Studiind procesele cerebrale, a reușit să creeze interfețe noi - de pildă o vestă senzorială - care recepționează informații din mediu insesizabile omului.
 


Transcrierea Conferinţei :
0:11 Suntem făuriți din foarte puțină materie, iar Cosmosul în care trăim e imens și adevărul e că nu înțelegem prea bine niciuna din aceste dimensiuni, deoarece creierul nostru nu a evoluat ca să înțeleagă lumea la asemenea scară.

0:31 Suntem prinși în această felie subțire de percepție, chiar la mijloc. 

Ciudat e că nici măcar în această felie de realitate în care ne simțim acasă nu percepem mare parte din ce se petrece. 
Să luăm culorile lumii noastre. Sunt unde de lumină, radiație electromagnetică reflectată de obiecte şi care excită receptori specializați din ochii noștri. 
Dar nu putem vedea toate undele. 
Ce vedem e mai puțin de a 10-a milionime de milion din ce este. Sunt unde radio, microunde, raze X și gama ce vă traversează chiar acum și nu le percepeți pentru că nu aveți receptorii biologici adecvați. 
Vă traversează mii de conversații pe celular chiar în acest moment și sunteți complet surzi la ele.

1:27 Aceste chestii nu sunt neapărat insesizabile. Șerpii includ ceva infraroșu în propria realitate, albinele includ razele ultraviolete în viziunea lor asupra lumii. Construim aparate în bordul mașinilor să recepționeze undele radio și aparate în spitale care să intercepteze razele X. Dar nu le simți direct, cel puțin nu încă, deoarece omul nu e echipat cu receptorii adecvați.

1:58 Asta înseamnă că trăim realitatea constrânși de biologia noastră, Asta se bate cap în cap cu noțiunea elementară cum că ochii, urechile și vârful degetelor informează despre realitatea obiectivă. De fapt, creierul nostru oferă doar o mică mostră a lumii.

2:21 În lumea animală, diferite animale percep diferite părți ale realității. În lumea surdă și oarbă a căpușei, sunt importante temperatura și acidul butiric; lumea senzorială a peștelui-cuțit (Apteronotus albifrons) e generos colorată de câmpul electric, iar pentru liliacul ce face ecolocație realitatea e construită din unde de compresie a aerului. Astea sunt feliile din ecosistem pe care ei le pot înregistra și există pentru aceasta un termen științific: umwelt – în germană „mediul înconjurător”. Se poate presupune că fiecare animal crede că propriul umwelt reprezintă întreaga realitate obiectivă, cum și-ar putea cineva imagina că ar mai fi ceva pe lângă ceea ce poate percepe? Toți acceptăm realitatea așa cum ni se prezintă prin simțuri.

3:18 Să vedem cum vine asta. Imaginați-vă că sunteți copoi. Interpretați lumea prin miros. Aveți un bot dezvoltat cu 200 de milioane de receptori olfactivi și nări umede care atrage și fixează moleculele mirositoare, cu niște fante ca să puteți inspira cantități mari de aer. Interpretați totul în funcție de miros. Într-o zi, vă opriți din plimbare cu o revelație. Vă priviți stăpânul și vă întrebați: „Cum ar fi să am un nas atât de penibil și rudimentar? (Râsete) Cum ar fi să adulmeci o cantitate minusculă de aer? Cum se poate să nu-ți dai seama că e o pisică la 30 de metri sau că vecinul a fost aici acum 6 ore?” (Râsete)

4:09 Pentru că suntem oameni n-am simțit niciodată lumea prin miros, așa că nu ne lipsește deoarece suntem bine ancorați în umweltul nostru. Întrebarea e: trebuie să rămânem blocați în acesta? Ca neurolog, mă interesează modalități prin care tehnologia ar putea extinde acest umwelt și ce schimbări va produce acest lucru în experiența umană.

4:37 Știm deja că putem uni tehnologia cu biologia, pentru că sute de mii de oameni au auz sau văz artificial. Iei un microfon, digitizezi semnalul și bagi o bandă de electrozi direct în urechea internă. Pentru implant de retină, iei o cameră foto, digitizezi semnalul și-l cuplezi cu o plasă de electrozi direct la nervul optic Doar cu 15 ani în urmă, mulți cercetători credeau că așa ceva nu va funcționa. De ce? Pentru că aceste tehnologii vorbesc limba Silicon Valley și nu e chiar dialectul natural al organelor noastre de simț. Dar cert e că funcționează; creierul reușește să folosească aceste impulsuri.

5:30 Cum să înțelegem asta? Aici e marele secret: creierul nu vede și nu aude nimic. Creierul e ferecat sub bolta de liniște și întuneric din interiorul craniului. Primește doar semnale electrochimice din diferite direcții, pe diferite cabluri de date și cam atât. În mod miraculos, creierul e foarte bun la captarea acestor semnale, extrage tipare ale lor și le atribuie sensuri, încât din acest microcosmos intern creează povestea lumii percepute subiectiv.

6:15 Dar punctul cheie e acesta: creierul nu știe și nici nu-i pasă de proveniența datelor. Indiferent ce informație primește, el îi găsește întrebuințarea. E o mașinărie foarte eficientă. E ca un aparat de calcul de uz general: preia totul și-i găsește întrebuințarea, și cred că asta scutește Mama Natură să inventeze diferite tipuri de canale de percepție.

6:48 Numesc asta modelul de evoluție C.C. și n-aș vrea să fiu prea tehnic, dar C.C. înseamnă Cap de Cartof și folosesc această denumire pentru a accentua că toți acești receptori pe care îi știm și îi iubim, ochii, urechile și vârful degetelor, sunt doar niște periferice pe care le conectezi și funcționează. Creierul învață să proceseze datele pe care le primește. Dacă studiem lumea animală, găsim o droaie de periferice. Șerpii au senzori termici cu care detectează infraroșul, peștele-cuțit are electroreceptori, cârtița cu bot-stea (Condylura cristata) are un apendice cu 22 de degete cu care pipăie împrejur construind un model 3D al lumii, păsările au magnetit cu care se orientează în câmpul magnetic terestru. Deci natura nu trebuie tot timpul să reproiecteze creierul. Cu principiile de operare a creierului bine stabilite, singura treabă a naturii este să proiecteze noi periferice.

8:00 OK. De aici deducem că nu există nimic special sau fundamental legat de caracteristicile biologice cu care suntem înzestrați. Ele sunt doar moștenite pe parcursul complex al evoluției. Dar nu trebuie să rămânem așa și cel mai bun exemplu e dat de substituția senzorială. Termenul se referă la transmiterea informațiilor către creier pe canale senzoriale neobișnuite, pe care creierul să le prelucreze.

8:34 Poate că sună un pic speculativ, dar primul studiu despre asta a apărut în revista Nature, în 1969. Un cercetător numit Paul Bach-y-Rita a pus nevăzători într-un scaun stomatologic modificat, a montat un video și a pus ceva în fața camerei, și acel ceva îl simțeai în spate, mimat de o rețea de solenoizi. Dacă mișcai o cană în fața camerei, o simțeai pe spate și, în mod miraculos, nevăzătorii se descurcau bine, ghicind ce era în fața camerei, în funcție de ce simțeau pe o mică parte a spatelui. Există mai multe variante moderne de acest gen. Ochelarii sonici preiau informația video și o transformă într-un tablou sonor, astfel lucrurile care se mișcă în jur, bâzâie diferit când se apropie sau când se îndepărtează. Sună a cacofonie, dar, după câteva săptămâni, nevăzătorii au început să se descurce destul de bine să deducă ce e în fața lor, doar după auz. Și asta nu se face prin urechi: sistemul are o bandă electrotactilă pe frunte și tot ce e în fața camerei video, simți pe frunte. Pe frunte, pentru că nu o folosim la prea multe.

9:50 Cea mai modernă variantă se numește „brainport” și e un mic electrod plasat pe limbă, imaginile fiind transformate în semnale electrotactile. Nevăzătorii îl folosesc atât de bine, încât nimeresc o minge în coș sau pot naviga printre obstacole complexe. Pot să ajungă să vadă cu limba. Pare curată nebunie, nu? Dar rețineți că văzul înseamnă semnale electrochimice care circulă prin creier. Creierul nu știe de unde vin semnalele. Doar învață să le folosească.

10:33 În laboratorul meu ne ocupăm de substituție senzorială la surzi, acesta fiind un proiect pe care îl fac cu un student de-al meu, Scott Novich, care își face cu asta teza de doctorat. Iată ce intenționam să facem: să convertim sunetele din mediu astfel încât persoana surdă să înțeleagă ce se vorbește. Date fiind puterea și ubicuitatea portabilității informaționale, voiam să ne asigurăm că aplicația poate rula pe celulare și tablete, și voiam ca totul să fie purtabil, să se poată purta pe sub haine. Iată conceptul. În timp ce vorbesc, sunetele sunt captate de tabletă și cartografiate pe o vestă căptușită cu motorașe vibratoare, la fel ca cele din celulare. Cuvintele mele devin o secvență de vibrații pe vestă. Nu mai e doar un concept: această tabletă transmite prin Bluetooth și am vesta pe mine acum. Pe măsură ce vorbesc (Aplauze) sunetele sunt traduse în secvențe de vibrații dinamice. Simt lumea sonoră din jurul meu.

12:00 Testăm aceasta pe persoane surde și se pare că după puțin timp oamenii încep să simtă, să înțeleagă limbajul vestei.

12:13 El este Jonathan. Are 37 de ani. Are un masterat. S-a născut cu surditate profundă, adică există o parte din umwelt pe care nu o poate accesa. Jonathan s-a antrenat cu vesta 4 zile, câte 2 ore/zi și iată-l aici, în a 5-a zi.

12:32 Scott Novich: Tu.

12:35 David Eagleman: Scott spune un cuvânt, Jonathan îl simte în vestă și îl scrie pe tablă.

12:41 SN: Unde. Unde.

12:45 DE: Jonathan poate traduce succesiunea complicată de vibrații înțelegând ce se spune.

12:51 SN: Atinge. Atinge.

12:57 DE: El nu face asta... (Aplauze) Jonathan nu face asta conștient, secvențele sunt prea complicate, dar creierul începe să decodifice tiparele și asta-i permite să interpreteze semnificația datelor. Ne așteptăm ca după ce poartă asta 3 luni, să perceapă direct auzul, la fel cum un orb care își trece degetele peste Braille și înțelesul e automat, fără nicio intervenție conștientă. Această tehnologie poate schimba mult, singura alternativă la surditate fiind implantul cohlear, ce implică o chirurgie invazivă. Putem face asta la un preț de 40 de ori mai mic decât implantul cohlear, deci tehnologia ar fi accesibilă global, chiar în cele mai sărace țări.

14:00 Rezultatele din substituția senzorială ne-au încurajat, dar ne gândim mult la adiția senzorială. Cum am putea folosi această tehnologie pentru a dezvolta simțuri noi, pentru a extinde umweltul uman? Am putea încărca date de pe Internet direct în creierul cuiva și individul ar dezvolta o percepție directă.

14:26 Aici e un experiment făcut de noi în laborator. Subiectul simte în timp real o transmisie de date de pe net, timp de 5 secunde. Apoi apar două butoane și trebuie să aleagă. Nu știe ce se petrece; alege și primește o reacție după o secundă. Iată ce se întâmplă: subiectul nu știe ce înseamnă ce simte, dar ghicește butonul din ce în ce mai ușor. Nu știe că îi transmitem datele ale bursei în timp real și el decide dacă vinde sau cumpără. (Râsete) Reacția îl anunță dacă a ales bine sau nu. Vrem să vedem dacă putem extinde umweltul uman, încât după câteva săptămâni să perceapă direct mișcările economiei mondiale. Vom scrie un raport despre asta după ce vedem cum merge. (Râsete)

15:21 Mai facem ceva: În timpul conferințelor de dimineață, am căutat automat pe Twitter, hashtagul #TED2015 și am analizat automat atmosfera, adică ce cuvinte folosesc oamenii: pozitive, negative sau neutre. În timp ce se derula asta, eu simțeam tot, așa că sunt conectat la sentimentul colectiv a mii de oameni, în timp real, iar asta-i un nou tip de experiență umană. Acum știu cam cum vă simțiți și cât de mult vă place aici. (Râsete) (Aplauze) E o experiență mai amplă decât poate să aibă un om în mod obișnuit.

16:10 Extindem și umweltul piloților. Aici vesta redă 9 tipuri de date de la acest quadcopter: tangaj, girație, ruliu, orientare și direcție, îmbunătățind astfel abilitatea de pilotare a lui. E ca și cum și-ar extinde pielea în depărtare.

16:31 Ăsta-i doar începutul. Ne gândim să luăm întreaga carlingă modernă plină de aparate și, în loc să le citești pe toate, să le poți simți. Trăim într-o lume a informației și una e să accesezi date masive și alta-i să le simți.

16:53 Cred că posibilitățile extinderii percepției umane sunt infinite. Imaginați-vă un astronaut că simte starea generală de sănătate a Stației Spațiale Internaționale sau, în aceeași categorie, să-ți simți starea invizibilă a proprie sănătăți, propria glicemie și starea microbiomului; sau să ai câmpul vizual de 360 de grade sau vedere în infraroșu sau ultraviolet.

17:22 Concluzia e: cu cât înaintăm în viitor, ne vom putea alege propriile periferice. Nu mai trebuie să așteptăm cadourile senzoriale ale Mamei Natură, date după propria ei scară temporală. Ca orice mamă bună, ne-a înzestrat cu tot ce ne trebuie ca să ne definim propria traiectorie. Întrebarea e: cum vrei tu să-ți trăiești Universul?

17:51 Mulțumesc.

17:52 (Aplauze)

18:10 Chris Anderson: Simți? DE: Da.

18:12 E prima oară că simt aplauze prin vestă. E bine. E ca un masaj. (Râsete)

18:18 CA: A înnebunit Twitterul. Experimentul cu bursa ar putea fi primul care își asigură finanțarea pentru totdeauna, dacă își atinge scopul?

18:30 DE: Da, n-aș mai avea nevoie să cer fonduri de cercetare.

18:33 CA: Dă-mi voie să fiu sceptic o secundă: e minunat, dar nu e dovedit până acum că funcționează doar substituția, nu și adiția senzorială? Oare ca un nevăzător să vadă cu limba, e posibil doar pentru că există deja cortexul vizual gata să proceseze? Și că e nevoie de el?

18:54 DE: Bună întrebare. În prezent nu știm care sunt limitele teoretice ale datelor interpretate de creier. Totuși e considerat extrem de flexibil. Când o persoană orbește, ceea ce numim cortex vizual e preluat de simțul tactil, de auz, de vocabular. Asta ne spune că acest cortex e un fel de arie multifuncțională: doar rulează date. La Braille, de exemplu, oamenii primesc informația prin degete. Nu cred că ar fi vreun motiv să credem că există o limită teoretică până la care putem aspira.

19:32 CA: Dacă asta reușește veți fi inundați. Ar fi atât de multe aplicații. Sunteți pregătiți? Ce e cel mai incitant pentru voi? DE: Cred că are aplicabilitate dincolo de substituția senzorială. Spuneam de astronauți în stația spațială: ei alocă mult timp monitorizării. Ar putea să-și dea seama direct ce se petrece. E utilă mai ales în cazul datelor multidimensionale. În esență, sistemul nostru vizual e bun pentru a detecta pete și muchii, dar nu face față lumii de azi, adică ecrane cu o multitudine de date. Ne târâm printre ele folosindu-ne atenția. Ar fi o cale să simți starea a ceva, așa cum îți simți starea corpului. Cred că spre aparatura grea, siguranță, starea unei fabrici, a echipamentelor, aici are aplicabilitate imediată.

20:24 CA: David Eagleman. Un discurs năucitor. Mulțumesc foarte mult.

20:27 DE: Mulțumesc, Chris. (Aplauze)


Despre David Eagleman : https://www.ted.com/speakers/david_eagleman
http://www.eagleman.com/  
http://www.eagleman.com/research
https://www.facebook.com/David.M.Eagleman  




Just released: the trailer for THE BRAIN.For the past 2 years I've been writing and filming this 6 hour television...
Posted by David Eagleman on 5 Iunie 2015


CĂRŢI SPIRITUALITATE, EZOTERISM, PARANORMAL, PARAPSIHOLOGIE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html




FILM PREZENTARE "HANGOUTS LIVE CU KATO"Linkul Facebook :...
Posted by Katona Nicolae on 18 August 2015


Dacă ţi-a plăcut:
- dă un Like şi o Distribuire ( pe PC latura din stânga a monitorului şi sub fiecare articol, pe dispozitivele mobile în partea de jos a ecranului - 2 săgeţi de apăsat pt Urmărire (Follow) şi Partajare / Distribuire, şi sub fiecare articol )
- pe PC apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks). 
- abonează-te prin email, prin serviciul FeedBurner la acest blog aici : http://feeds.feedburner.com/Kato-ParapsihologieExtrasenzorial  
Abonează-te la postările noi ale blogurilor mele prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Subscribe to Spirit by Email
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen în căsuţa de "Căutare", sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) :  http://youtube.com/user/katonanico
Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. Accesează acest link pt oferta completă de magazine unde găseşti tot ce vrei : https://www.facebook.com/notes/806471976063412/ Mulţumesc !

Aici ai linkul lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Loveblog4all" la un click distanţă - peste 500 articole ! : 
http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html




IMPORTANT, NU UITA ! ;)POŢI DOWNLOADA CEL MAI RECENT ARTICOL ÎN FORMAT AUDIO mp3, precum şi toate celelalte creaţii mp3...
Posted by Katona Nicolae on 11 August 2015




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu